bildet viser lokaler

Åtte hundre ryper i et telt

…er bedre enn både ti på taket og en i hånda. Det er følelsen jeg sitter igjen med etter å ha snakket med «Rypesjefen» for Norges største terrengmarsj – og løp for kvinner, Gedde Enberget. Andre helgen i september fant Trysilrypa sted for nittende året på rad. Som navnet tilsier: Rypene løper i Trysils vakre trakter, «over både mo og myr» som det heter i eventyrene. Det er lagt opp løyper for enhver smak, enten du vil løpe fort eller sakte, kort eller lang distanse, på tid, enten du velger turmarsj eller speedwalk, eller til og med gå i ditt eget tempo. Arrangementet varer hele tre dager til ende, og tilbyr mange ulike aktiviteter, nydelig mat og god underholdning.

KOSTBARE RYPER

At åtte hundre ryper i et telt er stas, er sikkert noe de frivillige dugnagdshjelperne også kan skrive under på. Dette er den eneste måten du som mann kan komme inn i teltet på. Her hjelper altså hverken jaktstøvler eller list. Du må ha status som «security», eller annen type frivillig med en konkret hjelpeoppgave for å få adgang til «de indre gemakker», det Enberget kaller Trysilrypas hjerte. Jeg kan høre at Rypesjefen blunker lurt gjennom telefonen når hun forteller dette…

Her starter arrangementet fredag kveld, med utdeling av startnummer og goodiebags, og moteshow på catwalk. Rypeteltet som Scenemontage setter opp er på 1000 kvadratmeter, og krever stor fleksibilitet med hensyn til både innredning og sceneskift i og med alle de ulike aktivitetene som finner sted her.

 

STINN BRAKKE PÅ «AFTER RUN»

Etter løpene og premieutdeling lørdag formiddag, er det «After run» i Rypeteltet med liveband fra scenen. Da er teltet for øvrig nesten tomt for inventar for å få plass til flest mulig deltakere. Spreke ryper ankommer, og det blir fort stinn brakke, før teltet igjen tømmes, og omrigg begynner til aftenens store bankett.

– I år hadde rypene bestilt Wallmans on tour til å underholde. Dermed rigget vi til såkalte satelittplattformer som entertainerne skulle danse på, i tillegg til vanlig scene og catwalken, forteller daglig leder i Scenemontage Ulf Ekaasen.

 

BANKETT MED MAT BÅDE FOR MAGE OG ØYNE

– Trysilrypa er et stort og krevende arrangement. Det er mye logistikk og mange sceneskift. Men ingen utfordringer er større enn at vi alltid løser dem, sier Enberget.

– Vi har veldig mange som tar på seg betalte dugnadsoppdrag, fra våre lokale idrettslag, med Nybergsund i spissen, til russen, som trenger midler til sine aktiviteter i den kommende russefeiringen. Det er en vinn-vinn-situasjon for arrangementet vårt og alle som bidrar. Vi genererer over en million kroner tilbake til idretten i nærmiljøet gjennom denne ordningen.

Stoler og bord, samt pådekning og scenerigg går unna på kort tid med alle de frivillige hjelperne.

– Bordoppsettet er faktisk arkitekttegnet, forteller Rypesjefen. Klokka syv åpner dørene for festkledde ryper til to-retters middag og underholdning med påfølgende dans til liveband.

 

LANG PLANLEGGING

– Planleggingen begynner i oktober, bare noen få uker etter at siste arrangement er gjennomført, sier Enberget. Vi har et motto: «Trysilrypa flakser alltid mot nye høyder». Jeg er mer opptatt av kvalitet enn av kvantitet. Så i hodet mitt har jeg allerede begynt å planlegge for lenge siden.

Scenemontage leverer både det store rypeteltet med lys, scene, catwalk, stoler, bord og oppvarming, en egen utescene, og mange småtelt som hovedsaklig benyttes av Trysils mange butikker til salg av sine produkter. Noen benyttes også til kafeteria og bar. I tillegg leverer Scenemotage toalettfasiliteter, og monterer alt på stedet.

– Til sammen bruker vi vel en drøy uke med fire mann på hele arrangementet, i tillegg til planlegging, sier Ekaasen. Men alle de frivillige gjør en enorm innsats, spesielt med omrigg og sceneskift. Jeg kan vel kalles en slags monteringsveileder for det hele.

 

GÅR SOM SMURT

Samarbeidet med Scenemontage har pågått i mange år. Så mange at hverken Rypesjefen eller Ekaasen husker nøyaktig når det startet. På mitt spørsmål om hvorfor Tryslilrypa velger Scenemontage for levering av produkter og tjenester år etter år, svarer Rypesjefen følgende:

– Ulf og teamet hans er svært trivelige og flinke folk med lang erfaring. Vi er avhengige av å kunne stole på at alt blir levert i henhold til det vi har avtalt, både mht utstyr og logistikk, fra det store overblikket og ned til de minste detaljene. Den tryggheten har vi med Scenemontage. De har en grunnleggende forståelse av hvordan vi vil ha det, og er lette å samarbeide med. Vi kan drøfte endringer med dem, de kommer med verdifulle innspill, og tilpasser deretter.

Ekaasen har et eksempel på dette, da arrangementet etter noe år økte i omfang, og det ble så mange ryper at teltet måtte «utvides» nesten som i Harry Potter-filmene, fra syv hundre kvadratmeter til tusen…

– Rent logistisk ville det være klokere å sluse rypene inn på langsiden fremfor på kortsiden. Dette fungerte mye bedre, og ble derfor en permanent løsning.

Rypesjefen har bare godord å si om samarbeidet.

– De kjenner oss og våre behov, og vi kjenner dem. Ingen grunn til å se etter andre leverandører når vi er så fornøyd med det vi har. Døm kjenner att høla fra år til år!