bildet viser en ansatt

Rene hender uten sprit

Ulf Ekåsen i Scenemontage har spesialisert seg på alkoholfri antibac. Siden koronaen kom til Norge i midten av mars, har vi blitt gode på håndhygiene, men det har gått utover huden for mange. Flere får ikke bare tørrere hud, men mange har også fått allergiske utslag og eksemliknende tilstander.

Mer hudvennlig uten alkohol

– Antibac uten akohol tørker ikke ut huden i samme grad som alkoholholdig, forteller Ulf. Men dette er også et spørsmål om smak og behag. Noen føler de blir klissete av den ikke-alkoholholdige antibacen, men det tørker jo etterhvert. Dette er veldig individuelt. Den «perfekte» antibacen er vanskelig å finne nettopp pga dette. Det er fordeler og ulemper med alt, også antibac. Men generelt vil jeg si at den uten sprit er mer hudvennlig. I tillegg er det slik at enkelte pakninger i dispenserne ikke tåler den spritholdige antibacen over tid. Jeg har pumper og sprayflasker som er litt over middels dyre i innkjøp, og dette er varer som tåler spriten over tid, slik at det lønner seg på lengre sikt.

Flere benytter seg av alkoholfri antibac

Ekåsen har altså manuelle dispensere som passer til den alkoholfrie antibacen. De har en liten pumpe inni, og når du trykker på dispenserne får du ut litt skum. Det føles litt mer som en skumsåpe enn et desinfiseringsmiddel. Flere forretninger og frisørsalonger i distriktet har begynt å ta denne i bruk, og enkelte har den i tillegg til den alkoholholdige.

Har hjulpet mange

– Jeg har også spritholdig antibac, fortsetter Ulf. Men jeg satser på den alkoholfrie fordi det er den jeg har utstyr til å levere. I tillegg er den miljøvennlig da dispenserne ikke behøver batteri, og det betyr jo et vedlikeholdspunkt mindre for bedriften. Vi bruker dette utstyret i toalettene våre under normale forhold. Derfor har jeg det på lager til enhver tid. Så vi har aldri vært tomme for antibac, og vi har klart å hjelpe veldig mange med dette. Den alkoholfrie varianten får jeg i 25 liters kanner. Men kunden kan selvfølgelig velge størrelsen. Vi blir enige om den mengden kunden mener de har behov for, og så etterfyller vi og leverer etter behov.

Tilpasset løsning for barnehager

Ulf forteller videre at Tjura barnehage har en spesiallaget holder for dispenseren som Kirkenær landbruksservice har laget, som er plassert ute på gjerdet ved siden av grinda. Der tar de inn dispenseren hver ettermiddag og ut hver morgen. Det samme er tilfelle for Solungen og Gromungen barnehage. Personale, barn og foresatte tar på antibacen før de åpner porten. Så alle tre steder har Scenemontage laget en tilpasset løsning som er enkel å bruke, og som også hindrer hærverk. Skolen har frittstående dispensere.

Faglig miljø i ryggen

– Det er Franchisekjeden Hyrtoaletten som har bestilt antibacen spesielt for den virksomheten vi driver med. Jeg har vært medlem der i 12 år. men har jobbet med dem lenger enn det. Det er fint å ha et faglig miljø i ryggen. Vi har en vårkonferanse og høstkonferanse. Og der prater vi mye skit, humrer Ulf. For fire år siden hadde vi konferansen på Kirkenær. I år kunne jeg ikke være med pga koronatiltakene.

Det er ikke bare barnehagene som er fornøyd med antibac uten alkohol.

– På festivaler og andre store arrangementer vi leverer til er det enkelte arrangører som setter pris på den ikke-alkoholdige på grunn av faren for misbruk. Det finnes dessverre eksempler på, at folk velger å bruke antibacen til andre ting enn å vaske hender, avrunder Ulf Ekåsen.