bildet viser doer

SPRITEN SOM BLE RENVASKET

 

Da koronaen inntok Norge, var Ulf Ekåsen godt i gang med avtaler om å levere toaletter og andre fasiliteter til mange av de store festivalene og arrangementene som var planlagt rundt om i landet denne sommeren.

Som vi alle vet, ble samtlige arrangementer over en viss størrelse avlyst, og erstattet med mindre, eller ingen i det hele tatt. Likevel befant Ulf seg i en bransje som hadde visse fordeler da hele verden ble rammet av noe ingen hadde forstilt seg.

 TRYGG HANDEL MED RENE HENDER

 – Jeg var jo så heldig å ha en del utstyr i mitt sortiment som brukes i forbindelse med nettopp hygiene. Jeg hadde dispensere og antibac og mye forskjellig som ble «til overs» da festivalene og arrangementene jeg opprinnelig skulle ha levert fasiliteter til, ble avlyst.

Jeg satte i gang med å lage flere stativer, og fikk relativt raskt avtaler der jeg satte opp stasjoner med antibacdispensere flere steder i lokalmiljøet. Jeg har montert, levert og etterfyller dispensere på flere kjøpesentere, som for eksempel Gruetorget, Stormarkedet på Flisa. Kremmertorget i Elverum og Kongssenteret i Kongsvinger har jeg også som kunder. I tillegg leverer jeg også til en del bedrifter, noen kunder jeg hadde fra før, og et par nye som har kommet til. Coop har kjøpt elleve nye stasjoner, og også Grue barne- og ungdomsskole har anskaffet slike fra meg.

MINDRE BRUK I FERIEN

– Til å begynne med gikk det mye, det var stadig etterfylling i henhold til avtalene jeg hadde. Men det kan se ut som at bruken gikk litt ned i ferietiden, etter at grensene ble åpnet for en periode. Folk dro vel også på ferie, og var muligens mindre på sentrene. Stort sett kan det se ut som om vi slappet litt mere av og ble litt sløvere med hygienen. Folk trodde kanskje at det var tryggere enn det egentlig var i denne perioden. Det ble ferie i dobbel forstand! I hvert fall kunne jeg registrere at det totale forbruket av håndsprit der jeg leverer, var mindre.

De siste fjorten dagene, fra begynnelsen av august, har bruken gått opp igjen. Hva som er årsaken til dette er vanskelig å si. I denne situasjonen finnes det ingen fasit. Det har det aldri vært og vil heller aldri komme til å bli tror jeg. Vi må foreløpig bare leve i denne uvissheten.

DET ALKOHOLFRIE ALTERNATIVET

– Jeg har jo både alkoholholdig antibac og desinfeksjonsmidler som er vannbasert i sortimentet mitt. Nitti prosent av det jeg leverer er et alkoholfritt alternativ, som er godkjent som antibac. Denne kommer fra Gøteborg og er patentert av Hyrtoaletten, som er en franchisekjede jeg er medlem av. Den ble utviklet da det i Sverige faktisk er et stort fokus på at nettopp alkoholholdig antibac blir misbrukt i russammenheng. Det er det ingen jo ingen som ønsker.

LYS I ALLE TUNELLER

 – Jeg har ennå ikke tallene for det første halvåret, men at jeg har lidt økonomisk tap, i likhet med de fleste andre, er det jo ingen tvil om. For eksempel skulle jeg levert etthundreogførti toaletter til en stor festival i Oslo i juni, men det ble redusert til ti… Så ja, det utgjør en stor forskjell i inntekter. Men vi lærer å være fleksible. Det er lys i alle tuneller. Snart skal jeg innover til Linderud gård, der Den Norske Opera skal ha et arrangement. Og de skal leie en toalettvogn av meg. Og mot vinteren får jeg se meg om etter litt andre ting å gjøre i tillegg, kanskje. Jeg har heldigvis flere bein å stå på, som det heter. Og den omfattende bruken av antibac vil nok ikke forsvinne med det første, avrunder Ulf.